Alfa Romeo 147: Love at First Sight

 

2000-2010 arası İtalyan üretici Alfa Romeo tarafından üretilmiş, 3 ve 5 kapılı hatchback otomobildir. Önden çekişli aracın motor ve şanzıman seçenekleri şöyle:

1.6 L Twin Spark I4 (benzinli)
2.0 L Twin Spark I4 (benzinli)
3.2 L Alfa Romeo V6 (benzinli)
1.9 L JTD I4 (turboşarjlı dizel)

5-vites manual
6-vites manual
5-vites Selespeed yarı otomatik
6-vites Selespeed yarı otomatik

Aracın ölçüleri de şu şekilde:

Uzunluk 4,223 mm (166.3 in)
Genişlik 1,729 mm (68.1 in)
Yükseklik 1,442 mm (56.8 in)
Boş ağırlık 1,200–1,360 kg (2,650–3,000 lb)

Motorun da teknik verilerine göz atalım:

2001 yılında Avrupa’da yılın otomobili seçilen araç, Alfa Romeo çizgilerini tamamiyle bünyesinde barındırıyor. Benzinli seçeneklerdeki TwinSpark motor (8 bujili) hothatch tadı vermese de hızlı bir hatchback hissi uyandırıyor. 1.9 JTD motor da TS motora yakın veriler sunmasına karşın benzinli motorun yaklaşık iki katı olan torku ile güç yarışında öne geçiyor.

Otomobil Giulietta’nın selefi olarak biliniyor ve Progression, Distinctive ve Black Line gibi donanım paketlerine sahip. Ben 2005 1.6 TS manual Distinctive versiyonunu kullanmıştım ve bu paket donanım olarak bol airbag, hız sabitleyici, dijital çift yönlü otomatik klima gibi güzelliklere sahipti. Bazı güncel modeller donanım olarak kadife kaplı torpido, dört disk fren, arka yolcu havalandırma ızgarası falan yazıyor. Bunları yazmak Alfa Romeo için ayıp kabul edilir. Dediğim gibi, yılına nazaran oldukça cömert bir donanım seviyesine sahip.


Tasarım her ne kadar göreceli bir kavram olsa da Alfa Romeo 147’nin güzelliğine laf edecek pek bulunmaz herhalde. Gerçekten zamanının ötesinde, hala modern ve çekici görünümünü koruyabilen, başarılı bir İtalyan tasarımına sahip. Bunu yine başarılı İtalyan sportifliğiyle süsleyen 147, üstün yol tutuş ve muhteşem sürüş keyfini de üstüne koyarak tadına doyum olmayan bir otomobil halini alıyor. Ek olarak, JTD Q2 versiyonlarında Torsen sınırlı kaymalı diferansiyel mevcut ve yol tutuş bu seçenekle erişilmesi güç bir konuma ulaşıyor. Otoyolda ilerleyen bir tren hayal edebilirsiniz.


Peki hiç sorunu yok mu 147’nin? Olmaz mı, elbette var. Hem de otomobil piyasasında “nazlı” sıfatını taşıtacak birtakım kronik sorunları mevcut.

  • TwinSpark motorlar varyatör sorunu çıkarıyor bir süre sonra. Araç soğukken ses yapan parça bir süre sonra değişim istiyor. Değişim de bazı bağlantılı elemanlarla birlikte gerçekleşiyor ve biraz tuzlu olabiliyor. Fakat o şekilde kullanmaya devam edenler de yok değil.
  • Otomobil asfalt için üretilmiş. Düzgün bir asfaltta bu araç adeta akıyor! O anlarda müthiş bir sürüş zevki sunuyor size ve hiç otomobilden inmek istemiyorsunuz. Fakat taşlı, çukurlu, bozuk standart Türkiye yollarına girdiğinizde narin süspansiyon elemanları bu savaştan yorgun ayrılıyor. Sürekli bu şartlarda yaşıyorsanız bir yıl içinde ses yapan, bozuk yolda takır tukur eden süspansiyon elemanlarına hazır olun. Yağlamak geçici olarak sesi kesse de, değişim şart.
  • Otomobil saf su ile çalışmak için üretilmiş. Asla bir kere bile olsa silecek suyu haznesine musluk suyu koymayın. Son derece kalitesiz olan silecek suyu hortumlarını tıkıyor. Ben neredeyse tüm tesisatı sökme noktasına gelmiştim. Bir miktar sirke (boyaya dikkat!) vb aşındırıcılar ile kireci sökmeye çalışabilirsiniz.
  • Ön yolcu airbag kapağı yuvasından ayrılmaya can atıyor. Bunu da tırnak kısmını yine içeriye tutturacak bir cisimle birleştirerek çözmeye çalışabilirsiniz.
  • Otomobil tamamen orijinal parçalarla yürütülmek üzere tasarlanmış! Asla yan sanayi hava filtresi kullanmayın. Adına güvenerek Bosch Servis’e teslim ettiğim aracıma yan sanayi hava filtresi taktılar, yolda türlü hata, otoyolun ortasında stop etme ve direksiyon kilitlenmesiyle çok ciddi tehlike yaşadım. Tüm bu kombine hatalar sadece uyumsuz yan sanayi filtre nedeniyle gerçekleşti.
  • Bagaj kapağının tutunduğu demir kilit elemanı yerinden oynuyor, zaman zaman sıkmak lazım.
  • Kapıların el tutamağı kısmında yazın yapışkan bir his oluşuyor, derisinin kavlamasından mı başka bir nedenden mi anlayamamıştım.
  • Güneş yanığına teşne bir boya yapısı var. Gerçi bu her araç için mümkünken, Alfa Romeo 147 bu konuda daha narin.

Otomobil motor ve şanzıman mekaniği bakımından kaliteli bir yapıda. Kezâ yol tutuş ve sürüş özellikleriyle de yılı ve sınıfı itibariyle kesinlikle rakipsiz. Ancak otomobili endüstriyel bir ürün olarak kabul etmek gerekirse yukarıda anılan kalemler dışında kendisinden daha “kaliteli” “ürünler” olduğunu bilmek gerekir.

Ama Alfa Romeo ne der bilirsiniz;

Ruhumuz olmadan sadece birer makineyiz.



Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Su Bazlı – Selülozik – Sentetik

[Project] Traditional Wooden Couch

Kale